top of page
Zoeken
  • flamingecommunicat

’t Is koers @ Vuelta Ibiza

Bijgewerkt op: 20 apr. 2022

“We’re going to Ibiza. Back to the Island. We’re gonna have a party. In the Mediterranean sea.”🎵

Deze song spookte door m’n hoofd sinds de uitnodiging van Vuelta Ibiza 2 maanden geleden in de bus viel. En afgelopen week was het dan ein-de-lijk zover: de 20ste editie van de MTB-meerdaagse op hét party Island.


Happy birthday

To me & Vuelta Ibiza


Op woensdag 13 april, m’n verjaardag nota bene, vlogen we bij het krikken van dag vanuit Eindhoven naar Ibiza. Zo’n 2 uur 20 later stonden we op Spaanse bodem, waar de shuttledienst van de organisatie ons bonte gezelschap van Belgen en Nederlanders al stond op te wachten. Aangekomen bij Hotel Puchet knutselden we de fietsen weer in elkaar. (Eerlijk is eerlijk, dat deed mijn man, aka mecanicien voor mij…) Helaas een druilerige dag, maar geen nood, beterschap was in zicht. Dus stelden we onze verkenningsronde uit tot ’s anderendaags. Gelukkig waren de weergoden ons die dag beter gezind en konden we de vlucht uit de benen rijden. ’s Avonds trokken we naar het rennersdorp om onze nummers op te halen en de openingsceremonie bij te wonen. In de goodiebag die we bij de inschrijving kregen, vonden we naast onze nummers ook heel wat sportvoeding en een knap, custom wielershirt op maat.


Bij het zien van het rittenschema werd meteen duidelijk dat het een pittig paasweekend zou worden. De kilometers in combinatie met de hoogtemeters liegen er namelijk niet om. Of je nu meedoet voor de prijzen of komt ‘toertochten’, iedereen ziet hier af. Al maken de prachtige uitzichten en de vaak technische afdalingen veel goed natuurlijk.


3 - 2 - 1: START

Uitvalsbasis van de driedaagse is traditioneel Sant Antoni de Portmany, de op één na grootste stad van Ibiza, gelegen aan de westkust van het eiland. Voor de start trokken we afwisselend naar de hoofdstad Eivissa, Santa Eulària des Riu en Sant Antoni zelf.


Het rittenschema in een notendop:

  1. Eivissa - Sant Antoni de Portmany: 63 kilometer, 1600 hoogtemeters

  2. Santa Eulària des Riu - Sant Antoni de Portmany: 74 kilometer, 1900 hoogtemeters

  3. Sant Antoni de Portmany - Sant Antoni de Portmany: 55 kilometer, 1300 hoogtemeters

De hoogtemeters spreken voor zich, Ibiza is verre van vlak. Kom hier dus niet onvoorbereid naartoe, want dan haal je de finish niet. De steile muur die we op dag 1 voorgeschoteld kregen en die ik kende van vorige edities, had ik verdrongen in m’n geheugen, maar lag er duidelijk nog steeds. Ze leek dit jaar zelfs nog steiler geworden. Al zit minder trainen en dat extra kilootje er ongetwijfeld voor iets tussen. Gelukkig waren er ook afdalingen, want what goes up, must come down. En wat waren die bij momenten lekker technisch. Met de nodige enduro ervaring op zak, knalden we de rotsen naar beneden en maakten we heel wat tijd goed waar anderen te voet stonden. Zo reden we op dag 2 naar de 2de plek bij de mix teams.


Dag 3 was het doel die plek verzilveren. De platte benen dachten daar duidelijk anders over en dus werd het 55 kilometer zwoegen en zweten met een 3de stek in de eindklassering tot gevolg. Geen slecht resultaat na 2 jaar uit competitie. Al had er mits een betere voorbereiding meer in gezeten. Reality check, er is duidelijk werk aan de winkel. Resultaten krijg je niet cadeau, hoe graag je ook op de fiets zit.


Onovertroffen organisatie

Wat de organisatie betreft, die is in 1 woord onovertroffen. Van naaldje tot draadje in orde. De bevoorrading is ongezien, zowel tijdens als na de ritten. Fruit, energierepen en dito drank, koeken en snoep, het is er allemaal. Hier ga je niet omkomen van honger of dorst. Op dag 2 is er na de koninginnenrit zelfs een uitgebreid pastabuffet voor alle deelnemers. En wie dag 3 overleefd, kan zich tegoed doen aan een lekkere BBQ met bijhorende pintjes. Er is natuurlijk meer dan eten en drinken alleen, ook de bewegwijzering is perfect in orde. Aan de hand van felgekleurde linten en enthousiaste seingevers op elke hoek word je naar de finish geleid. Je zal niet snel verkeerd rijden of je moest afgeleid zijn door de zoveelste hemelsblauwe baai die je passeert.


Wat moet dat allemaal kosten, hoor ik je al denken. Hou je vast, het basis inschrijvingspakket kost 180€ voor de 3 dagen. Transfers kan je boeken bij de organisatie voor 45€. De organisatie haalt je dan op bij de luchthaven en je kan de verplaatsingen naar de start ook maken met de bus. Wij kozen ervoor om die met de fiets te doen. Bij mooi weer zeker een aanrader, zo ben je alvast losgereden voor wat komt.


Aangezien Vuelta Ibiza net voor de opening valt van grote clubs als Ushaïa en Pacha, zijn ook de hotelprijzen democratisch. Voor een kleine 300€ heb je 5 dagen kamer en ontbijt in een goed hotel. Wij verbleven in Hotel Puchet, een viersterren hotel op een steenworp van de aankomst. Er is een beveiligde fietsenstalling voorzien, je kan dus op 2 oren slapen. Bovendien zijn ook alle materialen voor herstellingen en een pomp aanwezig. Het ontbijt is uitgebreid, van brood, granen en fruit tot yoghurt, kortom alles wat je nodig hebt om energie te laden voor een lange koersdag. Ze zijn het hier duidelijk gewoon om fietsers te ontvangen.


Wil je er volgend jaar ook bij zijn?

Hou dan zeker de social media van Vuelta Ibiza in de gaten. Er is namelijk slechts plaats voor 1000 bikers en de nummers zijn doorgaans in no time uitverkocht. Het is een beetje zoals een ticket veroveren voor Tomorrowland. Zorg dat je schrap zit achter je computer als de ticketverkoop van start gaat.129 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page