top of page
Zoeken
  • flamingecommunicat

Raid des Hautes Fagnes

België’s mooiste MTB marathon

Terug naar waar het ooit begon. Ooit, dat is eigenlijk helemaal niet zo heel lang geleden. In 2014 wisselde ik de dunne voor de dikke banden, voor’t plezier, want koersen zou ik nooit meer. En toen was daar plots de Raid des Hautes Fagnes. Volgens kenners de mooiste marathon van het land. Sounds tempting… Fiets in de koffer en op naar Malmedy.En ja hoor, het was 90 kilometer lang genieten van bos, Hoge Venen en indrukwekkende uitzichten. Dat ik meteen als 3de dame met Cemile Trommer en Ilona Meter het podium op mocht, maakte de eerste kennismaking met de marathonscene nog mooier. Knallen of genieten, dat kies je helemaal zelf. Feit is dat je tijdens de rit op plekjes komt die gedurende de rest van het jaar niet voor het publiek toegankelijk zijn. Een unieke kans dus om nieuwe paden te ontdekken.Door een overvolle koerskalender moest ik de Raid des Hautes Fagnes enkele jaren links laten liggen, tot 2017. Onderweg kregen we een flink modderbad te verwerken. Mede omdat ik geen fan ben van natte trails en amper vier maanden eerder 15 ribben en een sleutelbeen brak, was m’n verbazing groot dat ik in Malmedy als 2de dame de eindmeet haalde. Marathon queen Kristien Achten kroonde zich na 90 kilometer tot winnares en Veronique Florizoone vervolledigde het podium.Mijn laatste deelname aan de Raid des Hautes Fagnes dateert van 2019. Toen vormden de Hoge Venen het strijdtoneel voor het BK marathon. Grote opkomst bij de dames dus. Een spannende strijd ook. Traditioneel wordt er van bij de start flink de pees op gelegd en valt het niet meer stil. Dat was ook in deze editie niet anders. Meervoudig Belgisch kampioene Alice Pirard reed opnieuw naar de titel, maar kreeg die zeker niet cadeau. Kristien Achten en Joyce Vanderbeken - de huidige nationale marathonkampioene - boden flink weerwerk. Zelf finishte ik na 95 kilometer bikkelen tevreden op een 5de stek.En dus is het nu, anno 2022, tijd om terug te keren naar waar het MTB voor mij ooit begon. Daar waar ik vroeger liever bergop reed, ligt mijn focus vandaag bergaf. Hoe dan ook, genieten wordt het sowieso. En ook een tikkeltje afzien, want vergis je niet, dat is 5 uur op de fiets voor iedereen.

Raid des Hautes Fagnes in cijfers


Start en aankomst liggen naar goede gewoonte in Malmedy. En dat starten doe je bergop. Goede of slechte benen, je weet dan meteen hoe laat het is. Je kan kiezen tussen 3 afstanden. Wat je ook kiest, onderschat het niet. Zorg dat je goed voorbereid aan de start verschijnt.


De diehards kunnen gaan voor 115 kilometer en maar liefst 3300 hoogtemeters. Smeer de kuiten in, want na een pittig begin bergop, een doortocht op de Hoge Venen en een passage aan het kasteel van Reindhardstein, doet de finale sowieso pijn. De 90 kilometer loopt grotendeels over hetzelfde parcours, al neem je na 65 kilometer een binnenweg naar de skipiste van Ovifat. Daarna volgen dezelfde singletracks en traditionele passages als bij de grote broer. Aan het eind van de dag sluit je af met 2600 hoogtemeters. Tot slot kan je kiezen voor de kortste afstand van 65 kilometer. Ook hier een opeenvolging van kuitenbijters en technische afdalingen. Aan de eindmeet in Malmedy tikt de teller hier 1950 hoogtemeters aan.


Datum van afspraak? Zondag 19 juni 2022.


Meer informatie vind je op de website. Inschrijven kan via deze link.


See you in Malmedy!


68 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page