top of page
Zoeken
  • flamingecommunicat

Orida - het nummer 1 fietsteam van Antwerpen


Je kent ongetwijfeld de Belgische ploegen Lotto Soudal en Deceuninck-Quick-Step. Maar ken je ook het Orida fietsteam? Neen? Wel, tijd om daar verandering in te brengen, want het is al 20 jaar hét fietsteam van Antwerpen. Een gedreven politieploeg, zichtbaar en aanspreekbaar, geleid door hoofdinspecteur Tom Hertogs.


Je zal het team niet zien in de Ronde van Vlaanderen, of toch? Ja hoor, aan de andere kant van de nadar. Want ook evenementen begeleiden behoort tot hun taken. “Zowat alle reguliere politietaken passeren bij ons de revue. We hebben aandacht voor alle prioriteiten uit het zonale veiligheidsplan, gaande van drugs, diefstallen, algemene overlast, verkeersinbreuken (ja, ook parkeren op fietspaden behoort daartoe) tot het faciliteren van massa-evenementen, escorteren van betogingen en sinds vorig jaar ook de handhaving van de corona-maatregelen,” licht diensthoofd Tom toe.

Een opleiding bij het Orida fietsteam houdt natuurlijk veel meer in dan fietsen alleen. Zo is er een theoretisch luik, waarin onder meer wetgeving en historiek aan bod komen, maar evengoed tips voor een gezonde levensstijl. Key is uiteraard de niet te onderschatten fietsopleiding. Valtechnieken, specifieke arrestatietechnieken, vuurwapenopleiding, ordehandhaving, EHBO en zelfs onderhoud en herstellingen behoren tot het lessenpakket.

Geen onverantwoorde risico’s

Hoofdinspecteur Tom legt uit: “We starten steeds bij de basis, met kijk-, trap- en remtechniek en bouwen dan verder tot ieder op zijn niveau de nodige uitdaging heeft gevonden. Soms moeten we daar al eens ver voor gaan. Doel is onze agenten bewust te maken van hun vaardigheden en beperkingen, om achteraf operationeel op het terrein geen onverantwoorde risico’s te nemen. Tijdens de stadsrit op dag 4 botst iedereen gegarandeerd op zijn limieten. En dus gebruiken we de laatste dag om de draad weer op te pikken en onze mannen en vrouwen met een goed gevoel naar huis te laten gaan.”

Dat een politiefiets en de uitrusting niet standaard zijn, zal niet verbazen. Het Orida fietsteam trekt door de Antwerpse binnenstad op een Santos Travelmaster met Rohloff en beltdrive. Ontwikkeld voor en in samenwerking met politiediensten, robuust, duurzaam en uiterst onderhoudsvriendelijk. De functionele uitrusting is uiteraard ook afgestemd op het fietsen. Het uniform is maatwerk, een eigen ontwerp in overleg met de fabrikant.


Gemotiveerde buitenmensen die initiatief durven nemen

Meerwaarde van een fietsteam is ongetwijfeld de snelheid van verplaatsen in een drukke grootstad, maar ook de aanspreekbaarheid en het nauw contact met de burger. En dat is ook andere teams in binnen- en buitenland niet ontgaan. De opleiding, door het team in eigen beheer ontwikkeld, wordt binnenkort uitgerold als nationale standaard. Maar het gaat veel verder, zo kwamen er al Franse, Canadese en Zwitserse collega’s op bezoek en kreeg het Orida fietsteam al meermaals een Boliviaanse delegatie over de vloer.


Tom Hertogs weet duidelijk naar welke collega’s hij op zoek is: “Gemotiveerde buitenmensen die initiatief durven nemen. Mature teamplayers, met een grote dosis inzet en positivisme.”


Herken jij jezelf in bovenstaande beschrijving? Misschien is een job bij de Antwerpse politie dan wel iets voor jou.


560 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page